Medicatie depot

XEPLION -PALIPERIDONA, SOLUTIE INJECTABILA CU ELIBERARE PRELUNGITA

(http://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2017/20170428137792/anx_137792_ro.pdf)

Indicatii:

Xeplion este indicat în tratamentul de întreţinere al schizofreniei la pacienţii adulţi stabilizaţi cu paliperidonă sau risperidonă.

La pacienţii adulţi selectaţi cu schizofrenie şi care au răspuns anterior la administrarea orală a paliperidonei sau risperidonei, se poate administra Xeplion fără stabilizare anterioară cu un tratament pe cale orală dacă simptomele psihotice sunt uşoare până la moderate şi este necesar un tratament injectabil cu eliberare prelungită.

Acest medicament poate fi obtinut doar pe baza prescriptiei medicale

Doze de administrare: Paliperidona se gaseste sub forma siringilor pre-incarcate care contin suspensie cu eliberare prelungita pentru injectare (25 mg, 50 mg, 75 mg, 100 mg si 150 mg). Tratamentul se initiaza cu doua injectii, la distanta de o saptamana, pentru cresterea concentratiei paliperidonei in sange, urmate de injectii lunare, de intretinere. Cele doua injectii initiale sunt de 150 mg, in prima zi, urmata de injectia de 100 mg, in ziua 8. Doza lunara de intretinere este de 75 mg. Doza necesara poate fi modificata in functie de beneficiu si de tolerabilitatea fata de medicament.

Contraindicatii:

 • Paliperidona nu trebuie administrata persoanelor care prezinta alergie la paliperidona sau oricare dintre excipientii sai, sau la risperidona.

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare:

Cele mai frecvente efecte secundare raportate sunt insomnie (dificultatea de a adormi), cefalee, anxietate, infectii respiratorii (raceli), reactie la locul injectiei, tremor, crestere in greutate, neliniste, agitatie, somnolenta, senzatie de greata, constipatie, ameteala, dureri musculare si osoase, tahicardie (batai rapide ale inimii), durere abdominala, varsaturi, diaree, oboseala, contractii musculare involuntare. Dintre acestea, nelinistea si somnolenta par sa fie dependente de doza.

 

HALOPERIDOL  – SOLUTIE INJECTABILA CU ELIBERARE PRELUNGITA (www.anm.ro)

Indicaţii: Indicat in special in tratamentul de întreţinere al schizofreniei cronice şi al altor psihoze.

Doze de administrare: Administrare intramuscular la fiecare 4 săptămâni, dozele lunare pot varia intre 25 -75 mg Haloperidol injectabil. Nu se recomanda depăşirea unei doze maxime de 100 mg.

În perioada ajustării dozelor sau a episoadelor de exacerbare a simptomelor psihotice, terapia cu Haloperidol injectabil poate fi completată cu haloperidol oral. Intervalul recomandat între 2 injecţii este de 4 săptămâni. Totuşi, variaţia răspunsului individual poate dicta nevoia ajustării intervalului de administrare (mai frecvent sau rar).

Contraindicaţii:

 • Hipersensibilitate la haloperidol sau la oricare dintre excipienţi
 • Comă, deprimarea sistemului nervos, provocată de alcool etilic sau de alte medicamente deprimante centrale.
 • Boala Parkinson, leziuni ale ganglionilor bazali.
 • Copii şi adolescenţi sub vârsta de 18 ani

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare:

 • Pacienţii care prezintă risc de prelungire a intervalului QT-modificare pe EKG (sindrom QT, hipokaliemie, alte medicamente asociate care prelungesc intervalul QT).
 • Pacienţii cu afectarea funcţiei hepatice, cu epilepsie sau cu alte afecţiuni care predispun la convulsii
 • Pacienţii cu hipertiroidism, tromboembolism venos
 • Haloperidol nu este licenţiat pentru tratarea formei înrudite de demenţă cu tulburări de comportament.

 

FLUPENTIXOL DECANOAT (FLUANXOL DEPOT) 20 mg/ml SOLUTIE INJECTABILA (www.anm.ro) 

Indicaţii: Tratament de întreţinere în schizofrenie şi alte psihoze, în special în prezenţa unor simptome cum sunt halucinaţiile, mania şi tulburările de gândire însoţite de apatie, reactivitate scăzută, depresie şi stări de abstinenţă.

Doze de administrare: În tratamentul de întreţinere dozele uzuale variază între 20 şi 40 mg (1-2 ml) la intervale de 2 până la 4 săptămâni în funcţie de reactivitatea pacientului. Pentru unii pacienţi sunt necesare doze mai mari sau intervale mai scurte între injecţii.

Contraindicaţii:

 • Hipersensibilitate la flupentixol sau la oricare dintre excipienţi.
 • Stare de şoc-colaps, stări de deprimare a activităţii sistemului nervos central de diferite etiologii (de exemplu, intoxicaţie acută cu alcool etilic, barbiturice sau opiacee), stare de comă.

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare:

 • Pacienţii cu afectări cerebrale organice preexistente, retard mintal, persoanele care fac abuz de alcool etilic şi opiacee.
 • Pacienţii cu sindrom organic cerebral, epilepsie şi tulburări care predispun la convulsii
 • Cazurile de afecţiune hepatică în stadii avansate.
 • Similar altor psihotrope, flupentixol decanoat poate modifica răspunsul la insulină şi glucoză, necesitând uneori modificarea dozelor medicaţiei antidiabetice.
 • Persoanele susceptibile pentru interval QT prelungit (cu hipokaliemie, hipomagneziemie sau predispoziţii genetice) şi la pacienţii cu tulburări cardiovasculare în antecedente (infarct miocardic acut recent, insuficienţă cardiacă decompensată sau aritmie cardiacă).
 • Trebuie evitată asocierea concomitentă cu alte antipsihotice.
 • Tromboembolism venos
 • Varstnici: administrat cu precauţie pacienţilor cu factori de risc pentru accidente vasculare cerebrale. Fluanxol Depot nu are indicaţie aprobată pentru a trata tulburări de comportament din demenţă.

 

CLOPIXOL DEPOT (DECANOAT DE ZUCLOPENTIXOL) 200 mg/ml SOLUTIE INJECTABILA (www.anm.ro)

Indicaţii: Tratamentul de întreţinere la pacienţi adulţi cu schizofrenie şi alte psihoze, în special cele cu simptome cum sunt halucinaţii, iluzii şi tulburări de gândire însoţite de agitaţie, nelinişte, ostilitate şi agresivitate.

Doze de administrare: În tratamentul de întreţinere intervalul dozelor este cuprins, obişnuit, între 200 – 400 mg (1-2 ml) la intervale de 2 – 4 săptămâni. Dacă sunt necesare volume mai mari de 2-3 ml din soluţia cu concentraţia de 200 mg/ml, este preferabilă utilizarea soluţiei cu concentraţie mai mare (decanoat de zuclopentixol 500 mg/ml).

Contraindicaţii:

 • Hipersensibilitate la zuclopentixol sau la oricare dintre excipienţi.
 • Stare de şoc-colaps, afectarea stării de conştienţăde diferite etiologii (de exemplu, intoxicaţie acută cu alcool etilic, barbiturice sau opiacee), comă.

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare:

 • Pacienţii cu sindrom cerebral organic preexistent, retard mintal, consumatorii de alcool etilic şi substanţe opioide prezintă risc letal crescut-risc crescut de sindrom neuroleptic malign.
 • Zuclopentixol poate modifica răspunsul organismului la insulină şi glucoză, necesitând ajustarea dozelor de medicamente în cadrul terapiei antidiabetice.
 • Zuclopentixolul trebuie administrat cu precauţie pacienţilor susceptibili de prelungirea intervalului QT (cu hipokaliemie, hipomagneziemie sau predispoziţie genetică) şi pacienţilor cu antecedente de tulburări cardiovasculare, de exemplu, QT prelungit, bradicardie semnificativă (< 50 bătăi pe minut), infarct miocardic acut recent, insuficienţă cardiacă decompensată sau aritmie cardiacă.
 • Administrarea concomitentă cu alte antipsihotice trebuie evitată.
 • Tromboembolism venos, convulsii şi boli hepatice în stadii avansate.
 • Varstnici: Zuclopentixolul trebuie administrat cu precauţie pacienţilor cu factori de risc pentru accidente vasculare cerebrale. Zuclopentixol nu are indicaţie aprobată pentru a trata tulburări de comportament din demenţă.

 

RISPOLEPT CONSTA (Risperidona suspensie injectabilă intramuscular cu eliberare prelungită) (anm.ro)

Indicaţii: RISPOLEPT CONSTA este indicat pentru tratamentul de întreţinere al schizofreniei la pacienţii stabilizaţi în mod curent cu antipsihotice administrate oral.

Doze de administrare: Pentru majoritatea pacienţilor doza recomandată este de 25 mg administrată intramuscular, la interval de două săptămâni. Pacienţilor trataţi cu o doză de risperidonă de 4 mg sau mai mică, administrată oral, trebuie să li se administreze RISPOLEPT CONSTA 25 mg, în timp ce la pacienţii trataţi cu doze mai mari, administrate oral, trebuie avută în vedere o doză mai mare de RISPOLEPT CONSTA, de 37,5 mg.  In primele 3 saptamani de la prima injectie, trebuie asigurată o protecţie antipsihotică suficientă cu risperidonă administrată oral sau cu antipsihoticul administrat anterior. Doza de intretinere recomandată este de 25 mg, administrată intramuscular, la interval de două săptămâni. La unii pacienţi, dozele eficace pot fi mai mari, de 37,5 mg sau 50 mg. Creşterea dozei nu trebuie făcută mai frecvent decât la interval de 4 săptămâni.

Contraindicaţii:

 • Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii sai.

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare:

 • Insuficienţă hepatică şi renală, hipotensiune arterială ortostatică
 • Pentru pacienţii netrataţi anterior cu risperidonă, se recomandă determinarea tolerabilităţii cu risperidonă administrată oral, înainte de iniţierea unui tratament cu RISPOLEPT CONSTA
 • Pacienţi vârstnici cu demenţă
 • Utilizarea concomitentă cu furosemid
 • RISPOLEPT CONSTA trebuie utilizat cu prudenţă la pacienţii cu factori de risc pentru accidente vasculare cerebrale, Boală Parkinson şi demenţă cu corpi Lewy, precum si la pacienţi cu antecedente convulsive sau cu alte afecţiuni care pot reduce pragul convulsivant.
 • Leucopenie, neutropenie şi agranulocitoză
 • Diskinezie tardivă/simptome extrapiramidale (DT/SEP)
 • Sindrom neuroleptic malign (SNM) – În acest caz, trebuie întreruptă administrarea tuturor antipsihoticelor, inclusiv RISPOLEPT CONSTA.
 • Hiperglicemie şi diabet zaharat .
 • Creştere în greutate  – greutatea corporală trebuie controlată periodic.
 • Hiperprolactinemie
 • Prelungire a intervalului QT  – ca şi în cazul altor antipsihotice, se recomandă prudenţă atunci când risperidona este prescrisă pacienţilor cu boli cardiovasculare cunoscute, cu antecedente familiale de prelungire a intervalului QT, bradicardie sau perturbări electrolitice (hipokaliemie, hipomagneziemie), deoarece poate creşte riscul efectelor aritmogene precum şi în cazul utilizării concomitente a unor medicamente cunoscute pentru efectul lor de prelungire a intervalului QT.
 • Tromboembolism venos  -Deoarece pacienţii trataţi cu antipsihotice prezintă adesea factori de risc dobândiţi pentru TEV, trebuie identificaţi toţi factorii de risc posibili pentru TEV înainte şi în timpul tratamentului cu RISPOLEPT CONSTA şi trebuie luate măsurile de profilaxie.

 

ABILIFY MAINTENA (ARIPIPRAZOL INJECTABIL CU ELIBERARE PRELUNGITA)

Indicatii: Utilizat ca tratament de intretinere la pacientii adulti cu schizofrenie, care au fost deja stabilizati cu tratament oral cu aripiprazol. Acest medicament poate fi obtinut doar pe baza prescriptiei medicale.

Doze de administrare: Dozele de administrare sunt de 300 mg sau 400 mg, o data pe luna, injectate intramuscular. Nu se administreaza intravenos sau subcutanat.

Doza recomandata este de 400 mg, administrata o data pe luna. In cazul aparitiei efectelor secundare, doza lunara poate fi redusa la 300 mg. In primele 2 saptamani dupa prima injectie, tratamentul cu aripiprazol oral trebuie mentinut concomitent, cu doze zilnice intre 10-20 mg.

Contraindicatii:

 • Hipersensibilitatea la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare:

 • Afectiuni cardiovasculare cunoscute (istoric de infarct miocardic, boala cardiaca ishemica, insuficienta cardiaca, sau tulburari de conducere), boli cerebro-vasculare, tensiune arteriala modificata (crescuta sau scazuta)
 • Pacientii cu risc crescut de tromembolism venos-trebuie atent monitorizati
 • Pacientii cu risc crescut de prelungire interval QT pe EKG-Abilify Maintena trebuie folosit cu precautie la persoanele cu istoric in familie de QT prelungit
 • Sindrom neuroleptic malign-complicatie cu potential letal, manifestat prin febra, rigiditate musculara, alterarea starii de constienta, puls si tensiune arteriala neregulate, tahicardie, tulburari ale ritmului cardiac-aripiprazol si orice alt antipsihotic trebuie discontinuat.
 • Pacienti cu risc crescut de crize epileptice sau boli care se asociaza cu crizele epileptice
 • Pacientii varstnici cu tulburari psihotice in cadrul dementelor
 • Hiperglicemia si diabetul zaharat-la pacientii tratati cu orice antipsihotic, inclusiv cu aripiprazol, trebuie monitorizate manifestari ale hiperglicemiei (slabiciune, polidipsie, polifagie, poliurie), iar la pacientii cu diabet zaharat sau care prezinta un risc crescut de diabet zaharat controlul glicemiei trebuie monitorizat regulat
 • Pneumonia de aspiratie-trebuie utilizat cu precautie
 • Jocul patologic-pacientii trebuie monitorizati atent
 • Cele mai frecvenete efecte adverse observate sunt cresterea in greutate, akatisia (nevoia persistenta de miscare), insomnia si durerea la locul injectarii.

 

ZYPADHERA (OLANZAPINA PULBERE + SOLV. PT. SUSPENSIE INJ. CU ELIBERARE PRELUNGITA)

Indicatii: Olanzapina suspensie injectabila cu eliberare prelungita este indicata pentru mentinerea ameliorarii simptomelor la pacientii cu schizofrenie, care au fost deja stabilizati cu tratament oral cu olanzapina. Acest medicament se elibereaza doar pe baza prescriptiei de la medicul de specialist.

Doze de administrare: Doza administrata injectabil se calculeaza in functie de doza de olanzapina pe care pacientul o lua anterior, pe cale orala. Injectia de olanzapina poate varia de la dozele de 150, 210 sau 300 mg administrate la fiecare 2 saptamani, pana la 300 sau 405 mg, administrare o data la 4 saptamani. Este importanta monitorizarea oricaror semne de recadere, in primele luni ale tratamentului injectabil, caz in care dozele pot fi reajustate.

Contraindicatii:

 • Nu trebuie administrata pacientilor care prezinta hipersensibilitate sau alergie la olanzapina sau la oricare dinte excipienti.
 • Este de asemenea contraindicata pacientilor cu glaucom cu unghi inchis

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare:

 • Zypadhera nu este recomandata pacientilor cu varsta peste 65 de ani.
 • Pacientii cu varstele intre 65 si 75 de ani, sau persoanele cu probleme renale sau hepatice pot folosi Zypadhera daca olanzapina orala si-a dovedit eficacitatea si a fost bine tolerata, la acesti pacienti. In aceste cazuri poate fi necesara o doza initiala scazuta de olanzapina
 • Zypadhera nu trebuie injectata intravenos sau subcutanat. In cazut administrarii intravenos, in unele cazuri pot apare semne de supradozare-sedare si stare de confuzie. Este indicat ca dupa injectie, pacintii sa fie monitorizati de personal calificat pentru identificarea acestor manifestari, pentru cel putin 3 ore.
 • Printre cele mai frecvente efecte secundare ale injectiei cu Zypadhera sunt cresterea in greutate, somnolenta, hipotensiunea ortostatica, cresterea nivelului de prolactina din sange.