Tratament

Tratamentul schizofreniei este un proces care se intinde de cele mai multe ori pe toata durata vietii. Tratamentul este individualizat, in functie de fiecare pacient, acesta fiind un participant activ si important in alegerea planului terapeutic. Sprijinul familiei pe parcursul intregului proces este vital.

O relatie buna cu medicul este esentiala in drumul spre recuperare!

Obiectivele tratamentului

 • Obiectivele tratamentului schizofrenieiscaderea frecventei si severitatii episoadelor psihotice (episoade mai putine si mai usoare)
 • prevenirea aparitiei altor episoade
 • mentinerea unei perioade cat mai lungi de remisiune
 • imbunatatirea calitatii vietii si a capacitatii de functionare

 

Tratamentul primului episod psihotic

 • Trateaza-te din timp pentru o viata mai usoara!
 • Primul episod psihotic inseamna si prima ta vizita la medicul psihiatru. Impreuna cu el vei putea stabili pasii pe care trebuie sa ii urmezi si tratamentul tau personalizat.
 • Cu cat incepi tratamentul mai repede, cu atat poate fi tinuta mai bine boala sub control!
 • Dupa un prim episod, tratamentul ar trebui continuat cel putin un an de la remisiunea completa a simptomatologiei psihotice, sub indrumarea permanenta a medicului.

 

Evaluarea inaintea tratamentului

Orice decizie de a incepe un tratament trebuie sa vina dupa o evaluare amanuntita a medicului. El este cel care alege tratamentul optim pentru fiecare pacient in parte, pentru a putea fi usor de tolerat si administrat.

 

Tipuri de tratamentTipuri de tratament

Exista doua grupe mari de medicamente folosite in tratamentul schizofreniei: antipsihoticele “tipice” si antipsihoticele “atipice” (sau de generatia a doua).

Antipsihoticele tipice

Sunt primele descoperite si au fost folosite cu succes de-a lungul vremii in tratarea simptomatologiei psihotice. In prezent sunt folosite din ce in ce mai rar, in special datorita efectelor adverse pe care le produc. Cele mai folosite neuroleptice clasice sunt: HALOPERIDOLUL, ZUCLOPENTIXOLUL, FLUPENTIXOLUL

Antipsihoticele atipice

Fata de antipsihoticele tipice, antipsihoticele de generatia a doua sunt mult mai bine tolerate, avand mai putine efecte adverse. De asemenea ele s-au dovedit eficiente nu numai in tratarea simptomelor pozitive, cat si in tratarea simptomelor negative, cognitive si afective.

Iata care sunt antipsihoticele atipice disponibile si in Romania: AMISULPRID, ARIPIPRAZOL, CLOZAPINA, OLANZAPINA, PALIPERIDONA, QUETIAPINA, RISPERIDONA, SERTINDOL, ZIPRASIDONA.

Spitalizarea

Decizia de a interna pacientul DEPINDE DE PREZENTA UNOR SIMPTOME care pot pune in pericol viata acestuia si a celor din jurul sau. Pentru cazurile in care pacientii refuza spitalizarea cand aceasta este necesara, se aplica Legea Sanatatii Mintale 487/2002.

 

Tratamentul de intretinere

 • Mergi la medic periodic Mergi la medic macar o data pe luna  si discuta evolutia bolii.
 • Schizofrenia necesita tratament pe tot parcursul vietii.
 • Continua cu medicamentatia aleasa de medic si la care ai raspuns cel mai bine.

 

Rezistenta la tratament

Rezistenta la tratament Cel putin o treime din pacientii cu schizofrenie nu raspund la tratamentul antipsihotic.

In astfel de cazuri se recomanda, ca sub observatia medicului, sa se introduca clozapina in tratament.

 

IN LITERATURA EXISTA MENTIONATE CAZURI DE SCHIZOFRENIE CU EPISOD UNIC SAU CARE AU AJUNS LA O REMISIUNE COMPLETA FARA RECADERI. DIN PACATE ACESTEA CONSTITUIE EXCEPTII.

 

Pe langa tratamentul medicamentos este foarte important pentru managementul bolii ca intre medic, pacient si familia pacientului sa existe o alianta terapeutica pozitiva.

 

De ce sunt importante interventiile?

 • Ele sunt cele prin care atat pacientul cat si familia acestuia inteleg importanta urmarii tratamentului.
 • Sansele de recadere in cazul unui pacient care urmeaza corect tratamentul medicamentos sunt de 20%, fata de 80% in cazul in care acesta nu il urmeaza.
 • Intervenția psihosocială crește eficiența tratamentului medicamentos și invers.
 • Pana la trei sferturi dintre persoanele care intrerup medicatia dupa un prim episod vor suferi recaderi in primul an si doar jumatate dintre persoanele care iau medicatia prezinta acest risc.

 

Tipuri de interventii psihosociale

 1. Antrenarea abilitatilor sociale

Tinta acestui tip de interventie sunt simptomele negative ale pacientilor cu schizofrenie, cele care impiedica pacientul sa functioneze in societate ca un membru activ. Metoda isi propune sa imbunatateasca functionarea sociala a pacientilor prin invatarea comportamentelor necesare in societate, pierdute ca urmare a bolii. Cele mai comune simptome sunt lipsa contactului vizual, saracia expresiilor faciale, lipsa spontaneitatii in conversatie, lipsa capacitatii de apreciere corecta a expresiilor celorlalti.

 1. Reabilitare vocationala

Schizofrenia ca diagnostic nu inseamna ca pacientul nu poate fi un membru activ si productiv al societatii. Multi dintre pacienti pot munci avand chiar abilitati deosebite in anumite domenii, iar acestu lucru este esential pentru reintegrarea lor sociala si o recuperare pozitiva.

 1. Terapia de grup

Terapiile de grup isi propun imbunatatirea metodelor de adaptare. Ele pot fi mijloace importante de monitorizare a pacientilor privind reaparitia simptomelor premergatoare unui nou episod. Terapiile de grup sunt eficiente in reducerea izolarii sociale si ameliorarea contactului cu realitarea.

 1. Interventii familiale

Familia poate intelege cel mai bine gravitatea tulburarii pacientului atunci cand acesta este in faza acuta. Tot in aceasta situatie familia intelege necesitatea tratamentului adecvat. Este necesar ca familia sa inteleaga ca negarea existentei unei tulburari psihice si incercarea de a cauta o alta explicatie pentru aparitia acesteia sunt in detrimentul pacientului.

 1. Psihoterapiile de orientare cognitive- comportamentala

Incearca sa modifice experientele si simptomele psihotice sau efectul exercitat de acestea asupra gandirii, sentimentelor si comportamentului pacientului, astfel incat acestea sa fie acceptabile pentru pacient. Nu se incearca, de exemplu, contrazicerea ideii delirante ci acceptarea ei si inglobarea ei in sistemul de valori acceptate de societate. Este o metoda complementara tratamentului medicamentos.