Familie

Suport familialPe langa impactul asupra bolnavului, schizofrenia afecteaza semnificativ familia si apropiatii acestuia. Ei sunt cei care intra constant in contact cu bolnavul si simptomele bolii si resimti un mare stres emotional

Persoanele care sufera de schizofrenie au nevoie ca oamenii din jurul lor, familia, prieteniii, sa fie informati despre aceasta boala. Cu cat stiu mai multe despre boala, evolutia si simptomele sale, cu atat pot face viata bolnavului si a lor mai usoara.

Lumea persoanelor cu schizofrenie

Experiente (trairi) neobisnuite. Asa cum persoanele “normale” percep lumea dintr-o anumita perspectiva, persoanele cu schizofrenie au propria lor perspectiva asupra lumii. Perceptia persoanelor cu schizofrenie insa, este de obicei foarte diferita de realitatea celorlalti oameni din jurul lor.

Traind intr-o lume care pare distorsionata, in permanenta schimbare si lipsindu-le            niste puncte de sprijin ale realitatii, pe care noi toti le folosim, o persoana cu schizofrenie se poate simti confuza si anxioasa. O astfel de persoana poate parea distanta, detasata de lumea din jur sau preocupata de altceva sau poate sta nemiscata “ca piatra” si eventual fara sa vorbeasca, timp de ore intregi.  Sau poate sa fie intr-o permanenta miscare, agitatie, neliniste. Astfel, o persoana cu schizofrenie, poate prezenta comportamente complet diferite in momente diferite de timp.

Halucinatiile. Lumea persoanelor cu schizofrenie poate fi plina de halucinatii. Pot experimenta senzatii care in realitate nu exista, cum ar fi: aud voci care le spun sa faca anumite lucruri, vad oameni sau lucruri care nu exista sau simt ca ceva le atinge corpul. Unele dintre aceste halucinatii pot fi inspaimantatoare. Cele mai frecvente tipuri de halucinatii in schizofrenie sunt cele auditive. Vocile pe care le aud pot sa comenteze activitatile persoanei, pot intra in conversatie cu ea sau ii pot da comenzi.

 

Ideile delirante. Sunt credinte personale false, la care persoana nu renunta, in ciuda argumentelor contradictorii si care nu fac parte din credintele culturale ale persoanei. Acestea sunt simptome frecvent intalnite in schizofrenie si pot lua, de exemplu, forma unor teme de persecutie sau grandoare. Cateodata, ideile delirante au un aspect bizar – de exemplu, persoanele cu schizofrenie pot crede ca un vecin le controleaza actiunile prin intermediul undelor magnetice sau ca anumite persoane de la televizor le adreseaza in mod direct anumite mesaje sau ca le difuzeaza propriile mesaje prin televizor. Ideile delirante de persecutie sunt frecvente in schizofrenia paranoida si reprezinta idei false si irationale – persoana crede ca este agresata, inselata, otravita sau au loc actiuni conspirative impotriva sa.

Gandire dezorganizata. Gandirea persoanelor cu schizofrenie este adesea afectata. Ele au senzatia ca nu pot gandi corect, ca anumite ganduri vin si pleaca rapid, ca nu se pot concentra asupra unui singur lucru pentru o perioada mai mare de timp si ca sunt foarte usor distrase de alte lucruri.

Persoanele cu schizofrenie nu pot diferentia intre ceea ce este relevant si ceea ce nu este relevant intr-o anumita situatie. Nu pot sa-si ordoneze gandurile si ideile intr-o succesiune logica, ele devenind astfel dezorganizate si fragmentate, iar rezultatul consta in trecerea haotica de la o idee la alta.

Modificarile emotionale. Persoanele cu schizofrenie prezinta ceea ce se numeste “afect inadecvat”. Acest lucru se refera la exprimarea unei emotii care nu este in concordanta cu gandirea si discursul persoanei. De exemplu, o persoana care sufera de schizofrenie poate spune ca este persecutata de demoni si apoi incepe sa rada.

Persoanele cu schizofrenie prezinta adesea un “afect plat” sau “tocit”. Acesti termeni se refera la o reducere a expresivitatii emotionale, adica folosesc un ton al vocii monoton sau expresii faciale reduse.

Unele persoane cu simptome de schizofrenie prezinta si manifestari maniacale (expansive, euforice) sau depresive si atunci este important sa se stabileasca daca persoana are un diagnostic de schizofrenie sau de tulburare bipolara sau tulburare schizoafectiva.

 

Normal versus anormal. In anumite momente, indivizii normali se pot simti sau pot gandi si reactiona in moduri care amintesc de  simptomele unei persoane cu schizofrenie.  Adesea pot simti ca nu gandesc limpede, clar. Pot deveni foarte anxiosi atunci cand trebuie sa vorbeasca in fata altor persoane (se simt confuzi, nu-si pot aduna gandurile, uita ceea ce vroiau sa spuna).

Asa cum o persoana normala poate face in mod ocazional lucruri neobisnuite, in acelasi mod multe persoane cu schizofrenie adesea gandesc, se poarta si simt intr-un mod perfect normal. Daca nu este intr-o perioada a bolii de dezorganizare extrema, persoana cu schizofrenie are un sens al realitatii; de exemplu, stie ca majoritatea oamenilor mananca de trei ori pe zi si dorm noaptea. A fi total rupt de realitate nu inseamna ca persoana traieste cu totul in alta lume. De cele mai multe ori, exista doar anumite aspecte care nu au o baza reala. Atunci cand persoana cu schizofrenie aude o voce pe care ceilalti nu o aud, este o distorsionare a realitatii, dar este o distorsionare doar a unei parti a realitatii. Astfel, persoana cu schizofrenie poate parea absolut normala in cea mai mare parte a timpului.