Agresivitatea si violenta in tulburarile psihotice

Una din principalele ingrijorari atunci cand avem de-a face cu o persoana cu o boala psihiatrica de natura psihotica este potentialul agresiv al acesteia. Din pacate, dat fiind portretul conturat de societate al pacientului suferind de tulburari psihiatrice, tendinta este de a exagera riscul violent pe care acesta il manifesta si de a asocia violenta… Citește mai mult »

Episodul psihotic si consumul de cannabis

Episodul psihotic acut reprezinta o urgenta psihiatrica, in care pacientul, in termeni simpli, pierde contactul cu realitatea. Acesta se poate manifesta in diverse moduri: agitatie psiho-motorie, halucinatii, idei delirante, comportament bizar sau retragere sociala. In timp ce schizofrenia poate debuta printr-un episod psihotic acut, aceasta nu este singura entitate clinica in care il putem întalni…. Citește mai mult »

Argumente in favoarea teoriei neuroinflamatiei in schizofrenie

Schizofrenia este o boală cronică gravă, de etiologie necunoscută, definită predominant de simptomatologia psihotică (criteriile A1-A4 din DSM-V), dar și de cea negativă sau de afectarea cognitivă[1]. Debutul bolii are loc în adolescență sau la începutul vieții adulte. Prevalența medie a bolii în populația generală este de aproximativ 1%[2]. Fiziopatologia schizofreniei este departe de a… Citește mai mult »

Depresia post-psihotica

Tabloul clinic complex al schizofreniei este in majoritatea cazurilor alcatuit din episoade psihotice multiple. In timpul acestora, persoanele afectate nu pot pastra intact contactul cu realitatea, au frecvent halucinatii auditive si idei delirante. In cazul administrarii unui tratament adecvat si atunci evolutia este favorabila, pacientii pot reveni la functionarea anterioara episodului psihotic. In perioadele dintre… Citește mai mult »

Sindromul prodromal in schizofrenie​

Sindromul prodromal in schizofrenie Profesor Doctor Delia Podea Conceptul de prim episod de psihoza  a aparut pe fundalul  numeroaselor controverse privind atat incadrarea nosologica a cazurilor initiale de psihoza endogena, cat si constatarea unei instabilitati diagnostice in timp a acestora.  Primului episod de psihoza (PEP) este privit ca o perioada initiala a psihozei timpurii (Early… Citește mai mult »

INTERVENTII COMPORTAMENTALE SI COGNITIVE IN SCHIZOFRENIE (III)

INTERVENTII COMPORTAMENTALE SI COGNITIVE IN SCHIZOFRENIE Dr. Radu Teodorescu Partea III TERAPII COGNITIVE Terapii cognitive de tip Beck Avand in vedere modelul si scopul terapiei cogni­tive, pare ciudat ca, dupa o prima publicatie in 1952 nici Beck si nici colaboratorii sai nu au mai acordat atentie tulburarilor psihotice, incat, parafrazandu-1 pe Bellack putem spune ca… Citește mai mult »

INTERVENTII COMPORTAMENTALE SI COGNITIVE IN SCHIZOFRENIE (II)

INTERVENTII COMPORTAMENTALE SI COGNITIVE IN SCHIZOFRENIE Dr. Radu Teodorescu Partea II TERAPII COMPORTAMENTALE Interventii comportamentale Primele aplicatii ale terapiilor comportamentale sunt legate de principiul conditionarii operante, con­form caruia incidenta unui comportament, in sensul cel mai larg al acestui concept, este influentata de efectele sale. Intr-o epoca in care clinicienii considerau abor­darea ideilor delirante ca fiind… Citește mai mult »

INTERVENŢII COMPORTAMENTALE ŞI COGNITIVE ÎN SCHIZOFRENIE

INTERVENŢII COMPORTAMENTALE ŞI COGNITIVE ÎN SCHIZOFRENIE (I)

Dr. Radu TEODORESCU Partea I Schizofrenia reprezinta una dintre cele mai devastatoare tulburari mintale prin felul in care modifica existenta individului si interfera cu functionarea familiei pacientului. Descrisa acum peste o suta de ani in forma pe care o cunoastem si astazi, ea a ramas o provocare in ceea ce priveste cauzele si tratamentul. Primul… Citește mai mult »