Episodul psihotic si consumul de cannabis

Episodul psihotic acut reprezinta o urgenta psihiatrica, in care pacientul, in termeni simpli, pierde contactul cu realitatea. Acesta se poate manifesta in diverse moduri: agitatie psiho-motorie, halucinatii, idei delirante, comportament bizar sau retragere sociala.

In timp ce schizofrenia poate debuta printr-un episod psihotic acut, aceasta nu este singura entitate clinica in care il putem întalni. In primul rând se vor exclude cauzele organice si metabolice, cu efect lezional sau perturbator al statusului neuropsihic, sevrajul sau intoxicatia acuta cu diverse substante psihoactive (medicamente, alcool, LSD, metamfetamine, etnobotanice, cannabis etc.) si in al doilea rand, alte tulburări psihiatrice în care pot aparea elemente psihotice (tulburarile afective, schizofreniforme, de personalitate etc.)

Primul episod psihotic – factori de risc:

Vulnerabilitatea genetica, problemele pre- si perinatale, tulburarile de neurodezvoltare, abuzul de substante sau aparitia unui factor psihotraumatizant in cadrul unei tulburari de personalitate subiacente de tip schizotipal, paranoid sau borderline, pot predispune sau precipita aparitia primului episod psihotic in randul persoanelor tinere, insă, pana in prezent, o relatie concreta de tip cauza-efect nu a fost descrisa. Mai degraba, acestea creeaza un context biopsihosocial.

Consumul de cannabis

In clinica primului episod psihotic la tineri, o importanta deosebita se acorda intelegerii contextului in care a aparut tulburarea. Una din primele intrebari adresate de medicul specialist,  in acest sens, pacientilor, vizeaza existenta unor antecedente de consum de cannabis, in special in perioada adolescentei. Intrucat astfel de comportamente sunt frecvent intalnite in randul pacientilor cu tulburari psihotice,  clinic, se realizeaza o corelatie empirica intre cele două fenomene.

Numeroasele studii privind consumul de cannabis ai aparitia tulburarilor psihotice admit existenta unor criterii de cauzalitate intre cele doua. Conform acestora, consumul de cannabis poate creste riscul aparitiei atat tulburarilor psihotice cronice, de tipul schizofreniei sau a tulburarii schizoafective, in randul pacientilor „vulnerabili”, cat si a celor tranzitorii, in randul subiectilor sanatosi.

Efectul psihoactiv al cannabisului se datorează interactiunii acestuia, mediata de tetrahidrocanabinol (THC, principala componentă psihoactiva a drogului), cu sistemul de receptori neuronali endocanabinoizi.

Prezent incă din viata embrionară, sistemul endocanabinoid este o componenta critica a neurodezvoltarii, cu efecte asupra neuroplasticitatii si realizarii sinapselor. In timpul sarcinii, numeroase femei recurg la consumul de cannabis pentru atenuarea simptomelor de greață si anxietate. Pentru fat, insa, ar putea avea efecte negative asupra dezvoltarii normale a sistemului nervos.

Adolescenta reprezinta o alta etapa critica a dezvoltarii fizice si neuropsihice. Expunerea la cannabis in aceasta perioada poate perturba functionarea sistemului endocanabinoid, crescand vulnerabilitatea in fata unor boli psihiatrice, precum schizofrenia, tulburarea schizoafectiva, tulburarile de comportament si personalitate, tulburarea depresiva si anxioasa, cresterea riscului suicidar, sau  susceptibilitatea dependentei si folosirii de droguri, incepand inca din adolescenta, sau din maturitatea timpurie.

Consumatorii de cannabis urmaresc efectele „pozitive” ale drogului, precum senzatia de euforie, de relaxare, cresterea perceptiei muzicii, umorului, libidoului, a creativitatii si stimularea gandirii abstracte si distorsiunea perceptiei timpului.  Efectele negative tipice includ paranoia, anxietatea, pierderea memoriei de scurtă durată, scăderea atenției, creșterea apetitului, iar in doze mari, pot aparea iluzii sau halucinatii auditive sau vizuale, modificari ale schemei corporale, agresivitate, fenomene psihotice, care sa persiste timp de cateva ore, sau chiar zile. Efectele neplacute tranzitorii ale drogului se aseamana simptomatologiei pozitive din schizofrenie sau din tulburarea schizo-afectiva, ridicand problema implicarii drogului in aceste tulburari grave.

Cannabisul este cel mai des folosit si accesibil drog la nivel mondial si, in special, in randul tinerilor. Consumul acestuia, mai ales in adolescenta, o perioada de vulnerabilitate din punct de vedere al dezvoltarii cognitiv-comportamentale, implica riscuri si repercusiuni majore asupra vietii adulte, astfel incat, expunerea tinerilor la consum trebuie restrictionata.

 

Dr. Ruxandra Slavu, medic Rezident