Ajutor

Psihoterapia reprezintă un tip de intervenție ce presupune discuția pacientului cu un terapeut într-un anumit mediu. Poate fi considerată o formă standardizată de intervenție ale cărei efecte pozitive au condus la includerea sa în ghidurile terapeutice ale multor afecțiuni psihice, cum ar fi:

  • Depresia
  • Tulburările de anxietate
  • Schizofrenia

Consilierea psihologică presupune o relație în care o persoană specializată acordă ajutor, la cerere, unei persoane care traversează o perioadă mai dificilă a vieții sale. De multe ori, psihoterapia și consilierea psihologică se pot confunda datorită faptului că servesc aceluiași scop și anume starea de bine psihologic a pacientului.

Chiar dacă din punct de vedere conceptual psihoterapia a apărut la sfârșitul anilor 1800, aceasta a cunoscut o dezvoltare importantă abia după lucrările publicate de Freud și apariția psihanalizei. Psihoterapia poate rezolva o multitudine de probleme psihologice, dar poate interveni și în cazul celor care au doar nevoie de dezvoltarea anumitor capacități.

Mediu de desfășurare al ședințelor de psihoterapie sau consiliere psihologică este, în mod clasic, cabinetul terapeutului .

Însă, datorită progreselor tehnologice din ultima perioadă, tot mai frecvent cabinetul a fost înlocuit cu mediul virtual. Această schimbare poate prezenta numeroase avantaje:

  • Este mai eficientă din punct de vedere al costurilor;
  • Este ușor de accesat
  • Poate fi accesibilă unui segment de oameni care nu se pot deplasa datorita limitării geografice sau altor invalidități (agorafobie, lipsa completa de mobilitate).

În domeniul psihoterapiei și al consilierii, în SUA există această practică a terapiei prin videoconferință de peste 15 ani. Acest domeniu poartă denumirea de „telepractice” debutând în cadrul departamentului care se ocupă de veteranii de război. Acolo s-a constatat că respectivii, majoritatea invalizi, au nevoie de asistență psihologică și nu pot beneficia din cauza distanței și lipsei de mobilitate, printre altele.

„Telepractica” psihologică se referă la orice tip de ajutor care este oferit la distanță: prin telefon, videoconferință sau email. Specialiștii spun că apariția acestui nou tip de practică asistată a îmbunătățit mult viață celor care nu se pot deplasa dar care au nevoie de sprijin psihologic.

Psihoterapia online este mai eficientă!

Din punct de vedere al eficacității și rezultatelor obținute, o meta-analiză din 2008 publicată în Journal of Technology în Human Services, efectuată pe 92 de studii, nu a găsit nicio diferență între psihoterapia efectuată față în față și cea efectuată cu ajutorul videoconferințelor.

Similar, în 2009, un review publicat în Clinical Psychology: Science and Practice, și efectuat pe 148 de publicații, au examinat utilitatea videoconferințelor, arătând un nivel de satisfacție ridicat, în rândul clienților și un nivel de satisfacție moderat spre înalt, în rândul specialiștilor și rezultate clinice pozitive.

De asemenea, un studiu din 2010 din Journal of Clinical Psychiatry a găsit că videoconferințele au fost de succes în tratarea tulburării de stres post-traumatic.

Alte studii mai recente au arătat că psihoterapia online este mai eficientă decât mersul la cabinetul terapeutului pentru că îi oferă pacientului flexibilitatea necesară și confortul propriei case (sau a unui alt loc la fel de familiar).

Atlas oferă consiliere psihologică online in Romania

atlas ofera consiliere psihologica online in Romania

Chiar dacă în Europa practica serviciilor psihologice prin intermediul soluțiilor la distanță este încă la început, mulți terapeuți s-au adaptat nevoilor clienților lor și au început practicarea serviciilor psihologice prin diverse soluții de videoconferință, cea mai facilă fiind utilizarea prin Skype.

Și în România sunt disponibile servicii psihologice online, un exemplu fiind platforma Atlas.  Aici pot fi accesați o mulțime de specialiști cu diverse specializări, gata oricând să ofere ajutor celor care au nevoie, prin intermediul unei soluții de videoconferință securizate. Platforma oferă un grad ridicat de confidențialitate și anumiți specialiști pot oferi servicii gratuite.

Prin parteneriatul dintre platforma schizofrenia.ro apartinand Asociatiei Inomedica si Atlas, utilizatorii care isi fac cont pe platforma Atlas cu codul inomedica2017 primesc un credit cadou in valoare de 100 lei pentru a-i utiliza la achizitionarea de sedinte.